Att vi lever i ett konsumtionssamhälle är det ingen som tvivlar på. Men, för att vi ska kunna handla nytt gäller det att vi människor blir lite mer medvetna om hur vi behandlar vår jord. För genom att ta och ta utan att lämna något tillbaka är ingen vinnande strategi i längden. 

När det kommer till shopping finns det nödvändiga saker att köpa och de där impulsköpen vi mår bra av men sedan ångrar. Det finns även mycket grymma fynd vi kan göra i och med nätets utbredning. Men vad som är viktigt att tänka på, detta oavsett om du väljer att handla med rabattkoder eller om du handlar på auktionssajter är att vi bidrar till konsumtionssamhället. Vi svenskar verkar tycka att vi är ett framgångsland när det kommer till miljö och hälsa, men nya rapporter visa på just tvärt om. Från att ha varit ett land som ligger på plats tretton har vi nu hamnat på plats tio av de länder i världen som lämnar mest avtryck på vår miljö. Detta är verkligen inte lista man vill hamna långt fram på och nu gäller det att öppna ögonen och börja tänka långsiktigt och handla mer med eftertanke.

Handla smartare1826184-hecke-pflanzen-planting-a-hedge-01

Att sluta konsumera helt är en tanke som verkligen inte kommer fungera och skulle göra att hela vårt välfärdssamhälle skulle falla ihop. Men vad man kan göra är att man ser till att tänka till innan man handlar. Detta genom att tänka om man verkligen behöver handla för att sedan se till så man gör ett kap när man väljer att öppna plånboken. Vi är mer benägna att behålla varan eller tjänsten om vi känner att vi gjort ett kap. Genom att vi tar ett mer grönt kliv men samtidigt inte slutar konsumera helt kommer vi kunna märka skillnaderna, men det handlar om att alla bör ta på sig ansvar för att se till så att jorden börjar må lite bättre. Handla ekologiskt, tänk långsiktigt och glöm inte bort att göra bra kap. Då kommer vi kunna vända denna tråkiga kurva.