Att ta hand om sina fötter dagligen, är utan tvekan något som är en självklarhet. Strumpor skyddar inte bara mot fukt och smuts, utan motverkar uppkomsten av skavsår samt åderbråck om det är kompressionsstrumpor det handlar om. Strumpor bör bytas varje dag och vara av rätt material för att huden ska kunna andas samtidigt som dina fötter mår bra.

Idag finns det en uppsjö av strumpor och sockar. Det är ett billigt och smart plagg som passar utmärkt som julklapp eller födelsedagspresent, eftersom strumpor lätt slits ut. För att hitta några söta och sköna strumpor, kan du titta in på https://www.funqwear.se/50-tastrumpor, där du kan finna olika modeller till alla åldrar.

Byt strumpor regelbundet

Att gå med samma illaluktande strumpor dag efter dag är varken fräscht för dig själv eller din omgivning. Trots att du kanske bär innetofflor eller skor, avger fötterna mer svett och därmed också fler bakterier än många andra kroppsdelar. Detta gäller för alla människor men inte minst för den som rör sig mycket, tar långa promenader eller spenderar tid i trånga skor. Att byta strumpor är faktiskt också ett smart drag för att inte främja felställningar i fötterna. Liksom skorna ska strumporna hålla ihop foten och ge stöd, och har man haft dem på sig i åtskilliga dagar, förlorar materialet sin struktur och elasticitet, vilket påverkar stödet en aning. Du bör även tvätta dina strumpor i riktigt varmt vatten för att avlägsna alla bakterier som frodas.

Välj rätt material i strumpor

Det finns många material som strumpor är gjorda av, inte minst om det rör sig om sportsockar, kompressionsstrumpor eller raggsockor. Basmaterial i strumpor är emellertid bomull som lämpar sig både för lite tjockare tennisstrumpor samt tunnare strumpor att ha till kostym. Dock förekommer även bambu, syntetmaterial och olika slags ull. Det är tyvärr värt att poängtera att bomull är en av världens mest miljöfarliga råvaror, om man ser direkt till odlingsmetoder och andra faktorer.

  • Bomull kräver ofantliga mängder vatten
  • Ofta ingår farliga, kemiska bekämpningsmedel för att utrota ohyra
  • Farliga ämnen frigörs vid färgning av bomull
  • Kräver mycket arbetskraft som ofta får slita hund
  • Ett alternativ är då att välja bort miljöboven och satsa på ekologiskt odlad bomull i strumporna istället. Det ger ofta en behagligare känsla att bära plagg som inte påverkar miljön i samma utsträckning.

Strumpans egenskaper

Många människor lägger ned stora summor på skor eller kängor till vintern, men tycker närmast att strumporna gott och väl kan vara gratis. Förvisso behöver du inte betala hundratals kronor för ett par strumpor, men att ta det allra billigaste kan ibland vara dumdristigt. Idag blir det dessutom allt mindre vanligt att skor har utomordentlig kvalité, om man inte tänker på handgjorda skor eller specialbeställda modeller. Istället får strumporna ta allt mer ”ansvar”, vilket gör att det bör ställas fler krav på dem. Med detta sagt, har tekniken inom strumptillverkning gått framåt och man lägger allt större fokus på material och egenskaper. Fukten från foten ska alltid dras in i materialet, samtidigt som det ska hålla värmen och bibehålla det lilla skiktet av luft som bildas mellan hud och tyg. Strumpor är således små men icke obetydliga plagg som verkligen inte bör ignoreras!