Vill du ha ett hårsvall som är fylligt samtidigt som det är glansigt och utan synligt slitage? Hemligheten den stavas: löshår – men det gäller att välja rätt leverantör om du också vill vara snäll mot moder jord.

Löshår är 384523-all-colors-wigsnågot som blir allt vanligare att använda för att förbättra sin hårkvalitet i form av längd och fyllighet, men något som man ska vara medveten om är att löshår finns i olika varianter, hårtyper och dessutom har olika inverkan på vår miljö. Därför är det viktigt att välja en löshårsleverantör med miljöfokus, och sådana finns det en del på marknaden. Till exempel löshårsleverantören Charma Stockholm, vars Facebook-sida du hittar här, som bland annat ger en del av sin vinst från löshårsförsäljningen till att arbeta med att just förebygga branschens miljöpåverkan – och de tänker även på varifrån håret kommer och arbetar direkt med sina leverantörer för att inte behöva krångla med mellanhänder. För något som är viktigt är att faktiskt veta varifrån ens löshår kommer. Det är inte alla gånger som hårleverantörerna som ger håret vidare till de som tillverkar löshåret har rent mjöl i påsen.

Etiska dilemman är inga hårklyverier

hår för ögonNågot som författaren Sofi Oksanen är engagerad i är löshårsindustrin och i en artikel hos Hufvudstadsbladet berättar hon att det i många länder förekommer en del fult fiffel med att få fatt i håret som sedan säljs till löshårsmakarna. I till exempel Ryssland kan en fånge med långt tjock hår få det stulet av fångvaktarna, i Venezuela uppmanas kvinnor med långt vackert hår att hålla det gömt för att inte bli överfallna och få det avrakat och i Indien är det många som offrar sitt hår i tempel – vad man då inte vet är att dess tempel säljer håret vidare och på så vis blir stormrika. Och det är av dessa anledningar som det är så viktigt att vi här i väst är noga med vilken leverantör vi väljer att köpa vårt löshår av, för att få slut på den här typen av fulhandel som pågår. Så när man väljer en leverantör av löshår är det därför bra att kolla upp vem de i sin tur har som leverantör, och information om detta hittas alltid på en seriös löshårshandels hemsida.

Så sköter du ditt löshår

Det finns flera teorier om vad som är bra och mindre bra sätt att ta hand om sitt löshår på och det finns en del saker som man bör förhålla sig till om man vill att ens löshår ska hålla sig fräscht längre:

  1. Tvätta med måtta i svalare temperatur – varmvatten sliter på löshåret, tvätta därför i ljummet vatten och inte hett cirka en till två gånger i veckan.
  2. Föna på svag värme – det bästa är att undvika att föna håret men om du gör det så se till att alltid använda värmeskydd och blås på låg värme.
  3. Undvik tovor – var noga när du borstar ditt hår och borsta alltid nerifrån och arbeta dig upp för att inte råka rycka alltförmycket i löshåret.
  4. Sov i tofs – det är en myt att det ska vara bra att fläta löshåret vid sovdags, sätt istället upp det i en stram knut för att undvika trassel.