Att tänka på vad du använder för skönhetsprodukter är minst lika viktigt som vad du stoppar i dig via kosten. Många produkter innehåller skadliga eller giftiga ämnen som går rakt in i vår hud. Därför är det viktigt att du är påläst och kollar innehållsförteckningen på de produkter du köper.

Det är inte säkert att ett schampo eller en tvål är särskilt hälsosam, bara för att det står ”organic” på den. Visst, den kan innehålla en ekologisk produkt men den kan även innehålla ett gäng mindre bra ämnen. Det beror på att ett varumärke får sätta ut sin egen märkning på flaskan. Det är alltså upp till dig som konsument att se vad produkten verkligen innehåller.

Leta efter produkter som är ecocert

Bottles,And,Jars,With,Natural,Skincare,Cosmetics,,Creams,And,OilsOm du vill vara säker på att dina skönhetsprodukter är naturliga bör du leta efter en certifiering som heter ecocert. Det är den vanligaste certifieringen för naturliga skönhetsprodukter i Europa. För att få denna stämpel måste produkten innehålla minst 95 % naturliga ingredienser. Den ska också ha uppfyllt följande krav:

  • 10 % ekologiska ingredienser
  • Inga syntetiska parfymer
  • Inga syntetiska färgämnen

En annan vanlig punkt när det kommer till naturliga produkter inklusive ecocert är att de inte får testas på djur innan de säljs vidare till konsument. Om du väljer dessa produkter gör du alltså inte bara dig själv en tjänst utan även djurriket. Vill du vara 100 % säker på det rör sig om en naturlig produkt ska du leta efter en certifiering eller läsa noga på innehållsförteckningen vad produkten verkligen innehåller. Tänk också på att barnprodukter aldrig ska innehålla parfym.

Naturliga produkter är också bra för miljön

Något annat som kännetecknar denna typ av produkter är att de är ett bra val för miljön. Helst ska en produkt innehålla så lite miljöfarliga ämnen som möjligt. Många ämnen som ingår i de ”vanliga” skönhetsprodukterna är direkt giftiga för vattnet och har alltså en stor klimatpåverkan. För att räknas som naturliga produkter ska alltså ingredienserna vara enkla för naturen att bryta ner. Det gäller inte bara själva produkten i flaskan utan även emballaget som det kommer i.