Svenskarna får generellt i sig för lite D-vitamin och selen. Det beror på våra långa vintrar och vår selenfattiga jord. Livsmedelsverket har nu gått ut med att det ska bli lag på att tillsätta mer D-vitamin i våra livsmedel eftersom man bedömer att svenskarna får i sig för lite. Tyvärr har man inte tagit ett sådant beslut när det gäller selen, trots att selenbrist kan leda till cancer och även minskad fertilitet. 

D-vitaminet hjälper musklerna att fungera och stärker immunförsvaret. Det har även visat sig att människor med psykiatriska sjukdomar och cancer generellt har mindre D-vitamin i kroppen, vilket gör att man kan dra ett orsakssamband mellan dessa. Depression kan med andra ord handla om brist på D-vitamin. D-vitaminet bör intas regelbundet och man kan prenumerera på vitaminerna på www.vitaepro.se, i dem ingår även selen som är bra om man äter mycket närproducerat, eftersom svensk jord är selenfattig.

D-vitaminbrist kan leda till MS

Livsmedelsverket har nu som ambition att fler svenskar ska få i sig D-vitamin genom olika livsmedelsprodukter. Bland annat innebär det att man ska tillsätta D-vitamin i havremjölksprodukter. 93% av de svenska barnen får i sig för lite av vitaminet och 67% av de vuxna. Gravida som lider av D-vitaminbrist löper dessutom dubbelt så stor risk att drabbas av multipel skleros (MS).

Visst är det bra att man har beslutat sig för att komma till bukt med detta stora folkhälsoproblem, men fortfarande är D-vitaminbristen hög i Sverige och effekterna av berikningen väntar vi på. På mödravårdscentralerna rekommenderas kvinnor som går i heltäckande kläder att äta kosttillskott och barn under 2 år får idag gratis D-vitamindroppar för att få i sig det de behöver. Tyvärr slarvar många föräldrar med att ge sina barn de små dropparna.

Selen viktigt kosttillskott

Det som tyvärr ännu inte har blivit någon stridfråga är selen. Selen är ett icke-metalliskt grundämne som man bör få i sig genom sin mat eller kosttillskott. Svensk jord är ett av världens mest selenfattiga länder och i Finland tillsätter man australiensisk selen i sitt konstgödsel. Selenet förstärker bland annat effekterna av E-vitamin och behövs i alla kroppens celler. Äter du mycket närproducerat är det därför av största vikt att du får i dig selen genom kosttillskott.

Selenbrist ökar risken för cancer, tungmetallförgiftning och för tidigt åldrande (läs mer i GP.se). Du kan även bota trötthet och depression med selen. Det finns naturligt i solrosfrön och paranötter, men vegetarianer rekommenderas också att äta importerad pasta och råris för att få i sig mer naturligt. För den som vill vara på den säkra sidan rekommenderas kosttillskott.

Selen har som högst koncentration i våra könsceller, vilket gör att selenbrist kan leda till sterilitet. Dessutom visade det sig att barn med växtvärk som fick selentillskott fick minskade besvär. Med andra ord finns det många goda skäl att ta tillskott för att må bättre – och faktiskt åldras långsammare.