2011 kom boken Badskumt, i vilken författaren Katarina Johansson gick igenom innehållsförteckningarna på flera av de vanligaste hygienprodukterna. Redogörelsen för vilka ingredienser som användes, och vad dessa kunde ha för hälsoeffekter, fick många att gå över till ekologiska hudvårdsprodukter, helt eller delvis.

Det är dock inte helt enkelt att helt undvika icke-naturliga ingredienser i hudvårdsprodukterna. Naturprodukter härsknar snabbt om de inte innehåller någon form av konserveringsmedel. Många bojkottar parabener, som ofta tillsätts som konserveringsmedel, och som enligt vissa forskare kan vara cancerframkallande. Å andra sidan är parabener inte allergiframkallande, vilket många andra konserveringsmedel är. Därför bör man inte nöja sig med att en produkt inte innehåller parabener, utan ta reda på vad den innehåller istället. Parabenerna har kanske ersatts med något som är ännu värre.

Kolvar i kemiskt laboratorium

Se upp med följande

Följande ingredienser bör man undvika om man vill vara snäll mot både huden och miljön.

Mineralolja används som mjukgörare i många olika produkter, och utvinns ur råolja. Ofta kallas den vaselin, paraffin eller något liknande på innehållsförteckningen. Oljan lägger sig som en film över huden, och täpper till porerna. Den innehåller inga vitaminer eller annat som huden behöver. Naturliga oljor är bättre, men tänk på att ofta tillsätter man lite naturlig olja i mineraloljan för att kunna kalla produkter ”naturlig”. Läs därför innehållsförteckningen noggrant, och köp aldrig produkter utan innehållsförteckning.

Syntetisk parfym kallas ofta fragrence eller perfume på innehållsföretckningar. Det är svårt att veta vad som döljer sig bakom beteckningen, eftersom tillverkarna sällan uppger vilka ämnen det egentligen rör sig om. Detta behöver de heller inte göra – med hänvisning till konkurrensen. Många syntetiska parfymer innehåller ftalater, hormonstörande ämnen som även används som mjukgörare i plast. EU har förbjudit 28 doftämnen, med hänvisning till att de kan vara allergiframkallande. Även naturliga parfymer kan dock vara allergena, och därför bör man inte använda parfymerade produkter i onödan.

SLS eller SLES är en förkortning för sodium laureth sulphate, en avfettare som har framställts syntetiskt. SLS tar också bort hudens naturliga fett, och är en vanlig orsak till torr hud och kliande hårbotten. Ämnet är vanligt i tvål, eftersom det skapar ett lödder.

PEG står för polyetenglykol, och används som emulgeringsmedel, alltså för att förhindra att produkter skär sig. Det kan även användas för återfettning, eller för att stabilisera skum. Det kan även användas för att förhindra sprickbildning i trä.

När du står i butiken och ska välja produkt, läs innehållsförteckningen noga. Det är oftast de fyra till åtta första ingredienserna som är viktigast.