Den som lider av torr och kliande vinterhud kan nu se ljuset. En ny studie på Lunds Universitet har skapat bättre förståelse om hur kroppens mekanismer fungerar. Med denna kunskap ska man nu kunna skapa bättre hudkrämer som även hjälper den som lider av hudproblem.

hudkrämEfter vinterns gråa och kalla tid är det äntligen dags för solen att titta fram. Våriga strålar betyder färre lager kläder och att vi visar mer hud. Dock så behöver de lurviga benen och den torra vinterhuden oftast lite extra kärlek, vilket man med bra produkter kan lösa på en kväll.

Det är många som lägger ner mycket tid på att få huden på kroppen att må bra. Tyvärr så är det även många som lider av både eksem och kliande hud vilket i längden kan vara väldigt påfrestande. Men som man skriver om på Sveriges Radio har forskare på Lunds Universitet utvecklat en metod som gör att man lättare kan få förståelse för hur hudkrämer och läkemedel påverkar huden, både på utsidan och insidan. Med den kunskapen ska man nu mer effektivt kunna skapa produkter som är bra och verkande för kroppen och dess torra hy.

Förbered huden för vårsol

Så hur ska man göra för att förbereda huden för ny årstid? Det finns många bra knep att ta till men det mest effektiva är att införskaffa sig en intensiv och rengörande ansiktsmask och en fet och återfuktande hudkräm från till exempel märket bliss. Många använder sig även av egna husmorstips och skapar egna lotions. På Leva och Bo beskriver man hur man lätt skapar återfuktning på egen hand, vilket oftast är bättre för både sig själv och miljön. Det gäller även att man är noga med duschkrämen, där man inte bör införskaffa sig en som istället torkar ut huden.

Om kroppen efter många kurer och mycket återfuktande ändå inte visar på någon förbättring kan det handla om mer allvarliga saker än bara torr vinterhy. På Hälsoliv beskriver man många symtom på sjukdom och uppmanar även om att man ska lägga tid på att lära sig hudens signaler.