Hårväxt är naturligt och det är upp till var och en om man vill behålla den eller inte. Vill man göra en behandling sägs metoden med IPL-laser vara mest skonsam och effektiv. Men hur fungerar laser egentligen?

 

sunglasses-woman-girl-facelessMånga kvinnor har liksom män problem med estetiskt störande hårväxt i ansiktet, eller andra oönskade ställen. Detta kan bero på allt från genetiska faktorer till hormoner, och kan göra att man inte känner sig ren eller fräsch. Att plocka bort hårstrån med pincett eller att kontinuerligt raka och vaxa är vanliga metoder. Det som ofta händer är dock att hårväxten snarare kan bli värre eftersom man genom dessa metoder ökar blodcirkulationen i området där håret växer, vilket stimulerar tillväxten och man kan få motsatt effekt. Det allra mest effektiva sättet att bli av med generande hårväxt är hårborttagning via IPL-laser. Detta kan man göra hos bland annat https://www.drtore.com/harborttagning.

 

Hårborttagning med laser – så här går det till.

När man gör hårborttagning via laser omvandlas ljus till värme som leds ner i hårsäckarna. Denna värme bränner bort hårroten så att håret försvinner permanent. På så sätt behöver man inte oroa sig för utväxt eller ökande tillväxt. Att göra en behandling går snabbt och smärtfritt men har trots detta oftast en åldersgräns på 18 år med tanke på etiska faktorer, skriver Göteborgsposten.

 

Vad ska man då tänka på inför en hårborttagning med laser? Det första är att det kan behövas en rad behandlingar för att få håret att försvinna helt. Enligt Expressens bilaga Hälsoliv är det vanligaste upp till sex behandlingstillfällen på 30 minuter åt gången. Innan behandlingstillfället bör man inte sola på minst fyra veckor, och man bör heller inte utsätta sig för sol den närmsta veckan efter behandlingen. Att raka sig innan är helt ok, men man bör undvika pincett på området som ska behandlas. Dock behöver man inte ha någon utväxt för att kunna utföra laserbehandlingen. Allra bäst funkar en IPL-behandling för personer med ljus hud och mörkare hårväxt. Har man rött, grått, blont eller vitt och fjunigt hår är det bättre att göra en diatermi, som är hårborttagning via nål.