Det nordiska mörkret har börjat dra in över landet och som alltid innebär det att många upplever ökad trötthet, brist på energi och tendenser till depression. Det är inget nytt, men alltid aktuellt för dem som drabbas. Månader av vintermörker verkar nästan som ett oöverkomligt hinder men som tur är har man idag kommit långt i kampen mot detta.

Genom att äta rätt och komplettera med att ta kosttillskott kan du idag besegra mörkrets krafter och se fram emot en kul och produktiv vinter. Vi kan förvisso inte göra dagarna ljusare men med D-vitaminnivåerna i topp kan du åtminstone må bra och göra det du vill utan att det känns som att du går omkring med tyngder på leder och ögonlock.

Vad är D-vitamin?

Som alla vitaminer så har D-vitamin en rad olika funktioner, men dess främsta roll är att hjälpa våra kroppar ta upp kalcium och med det stärka skelettet. Det finns också en koppling mellan D-vitaminbrist och depression:

”– Det finns starkt stöd för sambandet mellan depressioner och brist på D-vitamin. Även att bristen ökar risken för infektioner, säger Örebro universitets universitetslektor Mats Humble till TT.” Läs mer här.

Anledningen till att man framförallt drabbas på vintern är att huden bildar D-vitamin genom att ta upp solljus. Eftersom det saknas mycket av denna vara i Sverige under vinterhalvåret så drabbas många av bristen, särskilt äldre som kanske inte har möjlighet att röra sig utomhus så mycket. Eftersom man kan fylla på D-vitamindepåerna genom kosten är det därför viktigt att du är noga med att konsumera varor som är rika på just vitamin D. Exempel på detta är fet fisk och berikat margarin. Du bör även komplettera med kosttillskott då det ofta inte räcker till med ändrade kostvanor.