hudvård manSvenskarna är väldigt fåfänga, men vi blir mer och mer medvetna om och engagerade i vad våra skönhetsprodukter av olika slag faktiskt innehåller. Om man vill vara rädd om sig själv och om miljön så är det smart att handla ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. Och dessa blir allt mer populära.

Samtidigt som efterfrågan på ekologiska hud- och hårvårdsprodukter ökar så breddas också sakta men säkert utbudet av ekologiska produkter på marknaden. Är man intresserad av riktigt bra produkter kan man kolla in Sliqhaq.se, där finns det bland annat ekologisk skäggolja, hudvårds- och hårvårdskit. Det kan vara ett bra alternativ att testa ekologiska produkter eller börja läsa på innehållsförteckningar om man vill använda sig av extra bra grejer.

Ökning av parabener

Idag står det ofta massor av olika ingredienser på innehållsförteckningen som vi inte alls vet vad det är. Parabener är ett innehåll som länge svartlistats av många. I SVD kan man läsa om att denna typ av kemikalier ändå ökar i produkter, trots att det finns många studier som visar på att ämnet kan påverka hormonbalans och fertilitet. Parabener är ett konserveringsmedel som används i många skönhetsprodukter, och det kan vara klokt att avstå från dessa. Man kanske inte ska tro på allt man läser, men det gäller ändå att vara selektiv. I Expressen listas ingredienser som man ska se upp för när man ska köpa skönhetsprodukter av olika slag, några av dem är bland annat just parabener men också mineraloljor. Så, är man fåfäng som de flesta svenskar är, gäller det att även ha koll på vilken typ av skönhetsprodukter man använder. Det blir med långsiktigt på så vis, både för människa och miljö.

”Trots att många svenska företag satsar på kemiska innovationer och avancerad och resultatinriktad hudvård, har intresset för ekologiska produkter utan tillsatser aldrig varit större”, säger Catarina Pap de Pestény till DN.