Att ideella organisationer som bedriver second-hand verksamhet ska behöva betala in moms står fortfarande fast och kommer gälla nu under 2015. Vad detta kommer få för konsekvenser och vilka som kommer drabbas hårdast återstår att se.

Vill man införskaffa vackra balklänningar nu till våren väljer man kanske inte att handla dem i andra hand, men när det kommer till att komplettera ens outfit så kan second-hand affärerna vara en riktig guldgruva. Dock är det inte alla som handlar second hand för att det är inne och trendigt utan för att de inte har något val. Och nu när butikerna måste börja med att betala moms kommer priserna med största sannolikhet att stiga och i värsta tänkbara fall kommer många små butiker få slå igen då de inte längre är så attraktiva med sina priser. Enligt en artikel i gp.se tar de upp att en kortsiktigt är att organisationerna kommer att få tillbaka sina pengar i slutet av varje år genom ett bidrag, men till detta är många organisationer skeptiska och menar att de inte kan sätta in de pengar de tjänar under året till utsatta personer.

  • Alla ideella föreningar som bedriver denna typ av försäljning i en stor skala ska enligt Skatteverket momsregistreras.
  • Det finns dock undantag i form av att man har en övervägande personal som jobbar ideellt samt att man har kortare öppettid än 24 timmar i veckan.

Debatt under många år

4214334-myrorna-skylt-pa-vaggDenna debatt om momsinbetalningar har pågått under några år och det var redan i september 2013 som högsta Förvaltningsdomstolen kom med ett besked där de vill följa EU-reglerna med att momsinbetalningar även nu ska börja gälla ideella organisationer. Men under åren har inte något beslut klubbats förrän nu och sedan 2015 är det nu lag på att alla ideella organisationer som ägnar sig åt second handverksamhet ska betala moms på 25 %. Nu har det även pågått möten med finansministerns stab om att den långsiktiga lösningen är att föreningar från och med 2016 inte längre ska behöva betala moms. Vilket är positivt men gör det hela mycket rörigt. I slutet av februari kunde man ta del av Regeringens beslut om att EU-kommissionen ansåg att momsbefrielsen för ideella organisationer är fel, men att det inte påverkar EU:s inre marknad, vilket är mycket positivt.

”Verksamheter runt om i Sverige fortsätter att lägga ned. Resultatet är att medel för hjälp till behövande som utsatta kvinnor och barn, hemlösa och nyanlända flyktingar inte når fram till de som behöver det.”

Detta citat kommer från en artikel i varldenidag.se och handlar om det svek som kommer från Magdalena Andersson och hennes regering. Där nu många känner sig lurade samt att många företag kommer att få stänga igen. När det kommer till second hand är det något som har blivit en självklar del i samhället där allt ler människor anstränger sig för att lämna in kläder och inredning för att ge en hjälpande hand till behövande och där pengarna går till ett gott syfte. Nu vill makten ta bort denna hand, vilket inte gynnar de utsatt på något sätt.