1114466-cleaning-the-faceNågot som är väldigt vanligt som konsument idag är att vara försiktig med vad saker och ting innehåller och något som verkligen är på frammarsch är ekosmart smink!

Drömmen om det perfekta utseendet är inte på långa vägar på väg bort från vår verklighet, men något som är på stark ingång i våra liv är ekosmart smink menar Sydsvenskan. Och tur är väl det, eftersom att ekologiskt smink både är bättre för personen som använder sminket och för miljön. Dock är inte allt smink som är bra för oss just ekologiskt utan det finns även mineralsmink som är skonsamt både för människa, djur och natur. Likaså finns det en rad precis lika bra hudvårdsprodukter och knepet för att veta av vilken återförsäljare man ska handla är enkelt: välj alltid produkter som är rekommenderade av läkare eller annan auktoritär person i frågan. Till exempel kan man finna ett bra utbud från Militus medical när det kommer till just skonsamma produkter som inte innehåller skadliga ämnen så som parabener.

Varför ska man undvika parabener?

Parabener är namnet på en grupp konserveringsmedel som är vanliga beståndsdelar i hygienartiklar så som smink, hudkrämer och duschkrämer samt även i mat och medicin. Vilket förmodligen inte låter så farligt i och med att de finns i så många olika produkter men sanningen är att parabener har visat sig vara hormonstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Farliga ämnen i produkter som påstås vara naturliga

I en artikel i GP går att läsa om hur man hittat farliga ämnen i ett antal produkter som påstås vara ”naturliga” med märkningar så som Pure Naturell, pure and green samt bio-energy. Det som hittats var bland annat:

  • Allergiframkallande –
  • Cancerogena – lanolin, Methylchloroisothiazolione, Diethanolamine (DEA) och BHT(butyl hydroxytoluen) samt många fler som går att lära sig om här.
  • Hormonstörande – parabener, även kända som benzol-syror
  • Miljöskadliga – Aluminium och Triclosan som båda är bakteriedödande, svetthämmande, neurotoxiskt och miljöförstörande. Samt BHT (butyl hydroxytoluen) och drivgaser så som propan, butan och dimethylether.
  • Tensider – rengöringsmedel med ämnen som rubbar kroppens egen återfuktningsförmåga bland annat.

Så innan man köper en produkt ska man vara noga med att läsa innehållsförteckningen för att vara säker på att inga skadliga ämnen finns med.